יין ויאנג - היבטים פסיכולוגיים | ד"ר דניאלה איילון

איזון ביקום קיים בזכות פעולה הדדית של שני כוחות. כוחות אלו מכונים בטאואיזם יין ויאנג.
היין ויאנג הם שני היבטים של שלמות אחת. השגת איזון והרמוניה בין שני קטבים אלו במישור הנפשי כמו גם במישורים הגופניים והרוחניים, הנם ערובה לבריאות.
מאחר שבריאה ובריאות יכולים להתרחש רק במצב של שילוב ניגודים, המטרה אינה ביטול של הניגודיות אלא הכלתם. הניגודים חיוניים זה לזה כמו שהאור והחושך מבטלים זה את זה, אך קיומו של האחד אפשרי רק לצדו של האחר. כל רעיון מציאותי רק בהקשר להיפוכו והמתח ביניהם הנו מתח של איזון ולא של יריבות.כך גם כל תופעה פסיכולוגית מכילה את גרעין הניגוד המשלים שלה.

האישיות בנויה מקטבים מנוגדים: שכל ורגש, מעשה-מחשבה, משיכה-דחייה, אהבה-שנאה וכו'.
החומר הבסיסי של היקום הוא אנרגיה. אנרגיה נמצאת תמיד בתנועה והיא תוצאה של מתח בין ניגודים.
שתי מערכות אנרגיה פועלות הודות להפרשי מתח בין מגמות ניגודיות הקיימות במבנה האישיות, כך שאנו מסרבים להרשות לעצמנו את אותה תנועה טבעית מלמעלה למטה, מקוטב אחד לשני ומנסים להיאחז בכל כוחנו למשל בשמחה ומסרבים לחוש עצב, אנו בהכרח גורמים לכאב של חוסר תנועה, לנוקשות, לצמצום, להתכווצות – גורמים התורמים להיווצרותה של מחלה.

הפיצול בין חיובי לשלילי גורם לכך שככל שנהדוף משהו או מישהו בכל כוחנו ונשקיע בו יותר כך הוא ייהפך ליותר משמעותי ודומיננטי בחיינו.לדוגמא, הורה שאינו יכול להכיל ולקבל את זכותו של ילדו להיתקל ברגע כואב בחייו ולהרגיש עצוב, בודד, כועס, פוחד וכו' וממהר לפצותו או לנסות בכל דרך להוציאו ממצבו הלא נוח, אינו תורם לאפשרויות התנועה של האנרגיה. הוא עוצר את התנועה והריקוד הטבעי של החיים הנע מגאות לשפל, מיום ללילה. רובינו לא למדנו שזה בסדר להרגיש כעס, עצב, פחד, קנאה, בושה, שעמום, ייאוש, ריק ועוד (רגש עז בא להזכיר לנו את ההשתנות המתמדת ואת הצורך בזרימה).מקום כאוב הנו זעקה למשיכת מנגנוני ריפוי ואנרגיה שיש ביכולת דמות תומכת להכיל את כל רגשותינו ולהיות אתנו דווקא ברגעים אלה ללא שיפוט ובנוכחות מלאה. מכאן שלא למדנו להכיל את עצמנו על הקטבים שבנו ולנוע בשינוי מתמיד מקוטב אחד לקוטב השני.

היכולת לקבל ולהכיל את ה"צל", את האפל והפחות מוצלח בעצמנו, בבן זוגנו ובילדינו, קשורה ביכולת לאהוב את האני הלא מושלם שלנו.רק על בסיס של קבלה והכלת הניגודים שבתוכנו נוכל לנוע מהמקום בו אנו נמצאים כרגע, למקום אותו נבחר. כדי להקטין את ההזדהות המוחלטת-כמעט שלנו עם קוטב אחד ודחיית הקוטב המנוגד לו, עלינו לאפשר לרגשות השונים לנוע בחופשיות, בזרימה ובטבעיות לתוך חיינו והחוצה. "ואהבת לרעך כמוך" יכול להתפרש בגישה פסיכולוגית כזו, כאהבת החלק בתוכנו המכיל גם את הרע כדרך אפשרית לשינוי וטרנספורמציה.
דניאלה איילון משלבת בעבודתה הפסיכולוגית הקונבנציונאלית גישות טיפול הלקוחות

Tivonet